Kaj je Noč knjige?

Noč knjige je mednarodni dogodek, s katerim obeležujemo 23. april, Svetovni ali Mednarodni dan knjige. Njegov namen je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine.  Začel se je na Hrvaškem leta 2012, v Sloveniji letos projekt doslej organiziramo četrtič zaporedoma, tudi letos pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco.


Koncept

Noč knjige je vseslovenski projekt, s ciljem zajeti celotno območje Slovenije in njena obmejna ozemlja, z branjem in knjigo povezati vse generacije, od najmlajših bralcev do starejših v domovih za ostarele.

Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija, ki povezuje številne lokalne prireditelje. Prireditelji samostojno izbirajo vsebine ter jih samostojno izvajajo.


 

Kakšni dogodki so zaželeni?

Vsi dogodki povezani s knjigo, od samostojnih nastopov uveljavljenih in neuveljavljenih piscev in pesnikov vseh generacij, fotografske ali slikarske razstave, filmske projekcije v povezavi s knjigo, performansi, koncerti, družabne prireditve povezane s knjigo, skupna branja knjig (kot npr. Noč branja po šolah po Sloveniji), projekti v spletnih okoljih in na družbenih socialnih omrežjih, gostovanja tujih avtorjev, prostorske intervencije, instalacije. In še in še.


Kdo vse je vabljen k ustvarjanju? Kdo so prireditelji Noč knjige?

Knjigarji, knjižničarji in knjižnice, mentorji literarnih stroškov, šole, srednje šole, kulturne skupine, ljubiteljske kulturne organizacije (JSKD), pisatelji, kavarne, galeristi, literarni navdušenci, knjižni in bralski krožki in klubi, uveljavljeni in neuveljavljeni pesniki in pisatelji … skratka vsi, ki želijo prispevati.


Kdo so organizatorji projekta?

Med pobudniki smo se znašli široka družina posameznikov, društev, ki delujemo na področju knjige in branja:

Amnesty International Slovenija, Antikvariat Glavan, Beletrina, Bukla, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo knjigotržcev Slovenije, Društvo slovenskih književnih prevajalcev, Društvo slovenskih pisateljev, Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji, Društvo slovenskih založnikov, Društvo Festival Sanje, Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Javni sklad za kulturne dejavnosti, Knjigarna Libris Koper, Mestna knjižnica Ljubljana, Mladinska knjiga, Morfem založništvo, Narodna in univerzitetna knjižnica, Skupaj za knjigo, Slovenska sekcija IBBY, Šolski center Slovenske Konjice-Zreče (Noč branja), Slovenski dnevi knjige, UNESCO Slovenija, Vodnikova domačija, Založba Sanje, Združenje slovenskih splošnih knjižnic.


Kdo so pokrovitelji projekta?

Pokrovitelji Noči knjige smo predvsem pobudniki projekta, ki vanj vlagamo svoj čas in energijo.

Častni pokrovitelj: Unesco Slovenija

Nosilca projekta: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in Založba Sanje

Medijski pokrovitelj: Radiotelevizija Slovenija


Kakšno podporo bodo imeli prireditelji?

– objava na spletni strani nocknjige.si

– objava v katalogu Noč knjige (rok za oddajo: 4. april) – katalogi bodo na voljo, če bo zbranih dovolj donacij za kritje stroškov oblikovanja, tiska in distribucije

– medijska podora na strani medijskih pokroviteljev

– PR paket za lažjo promocijo projekta na lastnih kanalih

– brezplačne programske knjižice ter plakati projekta

– brezplačni plakat s predvidenim praznim prostorom v katerega prireditelji vpišejo kraj in čas dogodka, ki ga organizirajo

– javne napovedi projekta (novinarska konferenca)

– skupno navdušenje nad knjigo in branjem


Kako lahko sodelujejo založniki in knjigotržci?

Tako, da pripravijo za ta dan posebne ponudbe in akcije bralcem in kupcem.

Takšne ponudbe bodo predstavljene na spletni strani www.nocknjige.si (rubrika Akcije) ter v katalogu Noč knjige.


Roki

4. april: zadnji rok za najavo dogodkov, ki bodo vključeni v katalog/zloženko

13. april: zadnji rok za oddajo zahtevka po katalogu/zloženki

22. april: zadnji rok za najavo dogodka na spletni strani www.nocknjige.si


Kontakt

Organizacijski odbor Noč knjige 2018

E: nocknjige@gmail.com

I: http://nocknjige.si | FB: Noč knjige | TW: @Nocknjige